Asymmetrisk Digital Abonnentlinje (ADSL)

Definition – Vad betyder Asymmetrisk Digital Subscriber Line (ADSL)?

Asymmetrisk digital subscriber line (ADSL) är en typ av DSL-teknik som ger större bandbredd och ger högre hastighet överföring över traditionella koppar telefonledningar än konventionella röstband modem. ADSL kännetecknas av” höga hastigheter “och” alltid på ” anslutning. Detta uppnås genom att använda de frekvenser som inte används av röstsamtal.

ADSL har utformats för att stödja den typiska hem internetanvändare som hämtar ofta snarare än laddar upp data.

Techopedia förklarar Asymmetrisk Digital abonnent linje (ADSL)

ADSL är den vanligaste typen av DSL-anslutning som erbjuds av Internetleverantörer eftersom den använder ledningar som redan har lagts för telefontjänst. Detta gör det till ett billigt och lönsamt alternativ för att distribuera Internet-anslutning till bostäder.

För att ADSL ska fungera behöver bara ett mikrofilter och ett ADSL-modem installeras och så tar installationen vanligtvis bara några timmar, inklusive inställningarna för anslutningen. Med verkliga hastigheter på ca 2Mbps är den väl lämpad för hemmabruk.

Ett speciellt filter som kallas mikrofilter behövs för att den vanliga rösttjänsten och ADSL ska kunna användas samtidigt. Den är installerad i telefonlinjen strax före modemet och telefonen. Både modem och telefon ansluts till mikrofiltret.

Tekniskt sett kan ADSL nå hastigheter på upp till 6Mbps, men får endast 2Mbps nedströms (nedladdning) och 512kbps uppströms (uppladdning) hastigheter.

ADSL kan endast distribueras inom korta avstånd från centralkontoret, vanligtvis mindre än 2,5 miles. Den får överstiga 5 miles om mätaren för de befintliga trådarna möjliggör ytterligare distribution.

Navigation