Gratis VPN vs Betald VPN

Vi förväntar oss inte perfektion av produkter vi får gratis – vi vill bara veta om de är tillräckligt bra för våra syften. Om du väljer mellan en ny spis och den gamla, slitna en din granne ger bort, är frågan inte vilken som är bättre, men hur ofta lagar du mat?

Samma idé gäller för VPN. Med miljontals människor som använder dem varje dag, är det klart att gratis VPN-tjänster få vissa saker rätt. De har också sina brister, så du måste veta hur man upptäcker dessa brister och besluta om de kommer i vägen för vad du vill göra online.

Vilka är skillnaderna mellan fria och betalda VPN, och när är det vettigt att betala för en VPN-tjänst istället för att få en för ingenting?
Varför vissa VPN är gratis och andra är inte

De bästa VPN håller dig helt anonym på nätet, skyddar dig från cyberhot och ger dig tillgång till geo-begränsade webbplatser. Tanken på att få allt som gratis är fantastiskt.

Problemet är att köra en tillförlitlig VPN-tjänst – som inkluderar att hantera ett globalt servernätverk, utveckla klientappar och ge användarstöd, bara till att börja med – är inte gratis. Och VPN-leverantörer är inte välgörenhetsorganisationer; de är företag.

Medan betalda VPN-tjänster tjänar sina pengar på abonnemangsavgifter, leverantörer av gratis VPN måste på något sätt generera intäkter från din användning.

I vissa fall kan företaget få saker att fungera bara genom att begränsa funktionaliteten i sin kostnadsfria tjänst. Om du bara behöver en VPN ibland för sekretess, en begränsad gratis VPN kan fungera bra för dig.

Vad sägs om VPN-leverantörer som lovar en komplett, obegränsad tjänst utan kostnad? Det är där du måste vara mer försiktig. Vissa gratis VPN faktiskt äventyra din integritet och säkerhet för att tjäna pengar. Det är det absolut sista du vill ha från en VPN.

Här är vår guide för att undvika riskfyllda gratis tjänster och få ut det mesta av de du kan lita på. Vi kommer också att förklara vad de bäst betalda VPN kan göra att gratis tjänster inte kan, och hur man vet när det är dags att uppgradera.

Navigation