Vad är vaping?

Vaping inhalerar ångan som skapas av en elektronisk cigarett eller annan vaping-enhet.

Elektroniska cigaretter är batteridrivna rökning enheter. De innehåller patroner fyllda med en vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen och kemikalier. Vätskan värms upp och blir en ånga, som personen inhalerar. Därför kallas konsumtion av elektroniska cigaretter “vaping” (ånga).
Vilka är hälsoeffekterna av vaping?

Eftersom vaping inte länge varit runt, vet vi fortfarande inte hur det påverkar kroppen över tiden. Men hälsomyndigheterna rapporterar allvarliga lungskador hos människor vaping, och även vissa dödsfall.

Uppförandet av vaping introducerar nikotin i kroppen. Och nikotin är mycket beroendeframkallande och kan:

långsam hjärnans utveckling hos barn och ungdomar, och påverkar minne, koncentration, lärande, självkontroll, uppmärksamhet och humör öka risken för andra typer av missbruk i vuxen ålder

Likaså elektroniska ecigaretter som du kan hitta på dk.vape.se, Peoplesmoker.se, VapeSweden.se, Ecigaretter.se och Jooz.se.

de irriterar och skadar lungorna de kan orsaka allvarliga lungskador och till och med död de kan leda till att röka cigaretter och andra typer av tobak

Vissa människor använder e-cigaretter för att vape cannabis, THC olja och andra farliga kemikalier. Förutom att irritera lungorna kan dessa läkemedel också påverka en persons sätt att tänka, agera och känna.
Hur e-cigaretter arbete?

Det finns olika typer av elektroniska cigaretter. Men det finns många människor som använder Juul-märket. Denna elektroniska cigarett ser ut som ett USB-minne och kan laddas in i USB-porten på datorer. Eftersom det genererar mindre rök än andra e-cigaretter, använder vissa tonåringar det för vaping hemma och i skolan. Nikotinkoncentrationen av Juul-märket liknar den för vanliga cigaretter.
Måste du vape varje dag för att bli beroende?

Även om en person inte vape varje dag, kan han bli beroende. Hur snabbt någon blir beroende varierar. Vissa människor blir beroende även om de inte vape varje dag. Ibland måste man även köpa ejuice så som Cookie Crush, Cookie King, Cryo, Dinner Lady, Drool, Fantasi, Fizzy Ejuice, Fizzy pop, Fog Clown och I VG Ejuice. Dessa har man i sin vape, och det är den som ger dig röken så att säga!
Och vad sägs om e-cigaretter som inte har nikotin?

De flesta e-cigaretter innehåller nikotin. Även de som inte innehåller andra kemikalier. Och dessa kemikalier kan irritera och skada lungorna. Det är ännu inte känt vad de långsiktiga effekterna av nikotinfria e-cigaretter är.
Varför ska människor som vape sluta denna vana?

Människor som vape måste motiveras för att sluta denna vana. En viktig anledning att sluta vaping är att vilja vara den bästa och hälsosammaste versionen av dig själv. Här är några fler skäl:

Okända hälsoeffekter: många av de långsiktiga konsekvenserna av vaping är ännu inte kända. Nya studier rapporterar allvarlig lungskada, och till och med död, hos personer som vape.

Addiction: missbruk i en växande hjärna kan skapa neurala vägar för ytterligare missbruk av andra ämnen i framtiden.

Hjärnrisker: nikotin påverkar hjärnans utveckling hos barn och ungdomar. Detta kan göra det svårare för dem att lära sig och koncentrera sig. Några av dessa hjärnförändringar är permanenta och kan påverka humör och impulskontroll för framtiden.

Användning av andra tobaksrelaterade produkter: studier visar att vaping gör en person mer benägna att prova andra tobaksrelaterade produkter, såsom vanliga cigaretter, cigarrer, rör och rökfri tobak.

Toxiner (gifter): ångan av elektroniska cigaretter är inte gjord av vatten. Ångan innehåller skadliga kemikalier och mycket fina partiklar som inandas i lungorna och sedan utandas i miljön.

Sport: att ge det bästa av sig själv i sporten. Vaping kan leda till lunginflammation (irritation).

Pengar: vaping är dyrt. Priset på patroner ackumuleras över tiden. I stället för att spendera det vaping, en person kan spendera alla pengar på andra saker han behöver eller har.

Gå emot reklam från tobaksföretag: många e-cigaretter tillverkas av samma företag som säljer vanliga cigaretter. Dess reklam är avsedd för ungdomar, som uppskattar nya smaker, visar unga och friska människor. De försöker vända dagens barn och tonåringar till nya kunder för livet.

Källor: Bab, Alla Bolag, Trustpilot, Wikipedia, Försvarsmakten, Polisen, Twitter, Facebook, Instagram, Hitta, Eniro.

Navigation